Regióny Banská Bystrica Prešov Poprad

Majitelia reštaurácií sa obávajú TRETEJ VLNY: Spoliehame sa na OČKOVANIE!

terasa, restauracie
Majitelia reštaurácií sa boja, že pri tretej vlne prídu o zákazníkov. Zdroj: Trumpeter

SLOVENSKO – Koronakríza mnohých z gastro priemyslu položila na lopatky. Aj tí, ktorí prežili doteraz bojujú s následkami. Najväčším problémom je hľadanie samotného personálu a kuchárov. Tí sa obávajú o opätovnú stratu svojho pracovného miestna. Majitelia však dúfajú, že vďaka vakcinácii nebudú musieť počas tretej vlny svoje podniky zavrieť.

Mnohí majitelia reštaurácií boli nútení počas koronakrízy prepustiť svojich zamestnancov. Dlhoroční pracovníci tak neraz odišli do tovární, či robia kuriérov. Z dobrých kuchárov sa stala profesia, ktorú pomaly vyvažujú zlatom. Kvôli obavám z tretej vlny sa však odmietajú vrátiť na svoje bývalé pracovné pozície a majitelia podnikov začínajú byť zúfalí.

Prišli o zamestnancov

Medzi reštaurácie, ktoré koronakríza takmer úplne zlikvidovala, patrí aj Lakuka Franchise v Prešove. Lucia Zlatohlavá musela počas druhej vlny prepustiť kuchárov a všetok personál. „Myslela som, že skončíme. Musela som prepustiť všetkých kuchárov lebo som ich nemala z čoho vyplácať. Je jasné, že sa už potom nechceli vrátiť, keď ani ja sama som im nevedela povedať, dokedy budú zamestnaní,“ hovorí o ťažkých časoch reštaurácie.

V súčasnosti sa situácia upokojuje, ale stále má veľké obavy z budúcnosti. „Bojím sa čo príde. Ak by som po tretíkrát musela reštauráciu zavrieť už to nezvládnem. Definitívne by sme krachli.“

Zachrániť ich môže vakcinácia

„Zohnať ľudí je a bude problém, kým nevymizne politika strašenia ľudí koronou. Vyučení kuchári sa nevrátia do reštaurácií, pretože sa boja, že opäť prídu o svoje zamestnanie. Preto radšej ostanú vo fabrikách za pásom, čo je úplne žalostná situácia,“ hovorí  Peter Hudáček, majiteľ reštaurácie Fabrika v Poprade.

V otázke prichádzajúcej tretej vlny pandémie má však jasno. „Ja sa na tretiu vlnu vôbec nepripravujem, pretože o nej nechcem radšej ani počuť. Štve ma, že sa ľudia na ňu pripravujú, to môžeme rovno zavrieť všetko. Veď preto je tá vakcinácia, aby ľudia mali slobodu,“ uzatvára majiteľ Fabriky.

Marek Jasenák, ktorý je majiteľom pizzerie Corona v Banskej Bystrici, mal počas druhej vlny pandémie problémy s personálom. „Zohnať kvalitných a zodpovedných ľudí je problém, najmä počas koronakrízy. Momentálne máme zamestnancov, s ktorými som veľmi spokojní. Pracujú u nás aj brigádničky, avšak len počas leta,“ opisuje súčasnú situáciu. Aj on sa v otázke tretej vlny spolieha na očkovanie. „Tých čo budú očkovaní pustíme, tých čo nebudú nie. Podnik však otvorený bude, to je pre mňa najdôležitejšie,“ hovorí.

Kuchári ani za 10 eur na hodinu

Mnohí majitelia museli urobiť vo svojich prevádzkach rapídne zmeny, aby ich reštaurácie prežili. Medzi takých patrí aj Daniel Knap, majiteľ reštaurácie Kepasa v Prešove, ktorý musel zmeniť jedálny lístok. Počas pandémie bol nútený prepustiť vyučených kuchárov, ktorí následne odišli za prácou do zahraničie. V súčasnosti varí v kuchyni jeho mama Valéria, ktorá už je na dôchodku. Kvôli tomu musela reštaurácia prispôsobiť jedálniček na „street food“ jedlá. „Je to náš rodinný podnik a veľmi ma mrzí, že sme sa dostali do tejto situácie. Nemôžeme zohnať kuchárov ani keď im ponúkneme 10 eur na hodinu. Bojím sa čo bude počas tretej vlny. Ak by sme nemali toto leto také silné, aké máme, mohlo by dôjsť k tomu, že budeme musieť nadobro zatvoriť. Verím, že vďaka možnosti očkovania budeme môcť ostať normálne otvorení.“