Regióny Prešov Poprad

Obete komunizmu si uctili v meste položením vencov

Ilustračné foto. Zdroj: pixabay

POPRAD – Svetové združenie bývalých politických väzňov v spolupráci s Okresným úradom v Poprade si v utorok (16. 11.) v predvečer Dňa boja za slobodu a demokraciu uctilo obete komunizmu položením vencov k pamätným tabuliam umiestneným na budove Okresného úradu a Pedagogickej fakulty Katolíckej univerzity na Nábreží Jána Pavla II. v Poprade.

 

“Máme 32 rokov od 17. novembra 1989. Je to dostatočne dlhý čas, aby sme mohli bilancovať, čo sa splnilo z ideálov novembra 1989,” povedal vo svojom príhovore predseda združenia František Bednár a zhodnotil uplynulé obdobie.

Na pietnej spomienkovej akcii sa zúčastnila i poslankyňa NR SR Mária Šofranko (OĽANO), prednosta Okresného úradu v Poprade Jozef Bednár a ďalší zástupcovia štátnej správy.

Vence k pamätnej tabuli politického väzňa Jána Bendíka položil i Ján Bendík ml., syn nebohého. Veniec k pamätnej tabuli ŠtB umučeného Antona Mačugu a politického väzňa Alojza Žemlu položil jeho synovec František Asher.

Zástupcovia SZBPV a rodina účastníka boja za národné oslobodenie Antona Babonyho, jeho dcéra Aurélia Čarnoká s manželom, položili vence aj k pamätnej tabuli na budove Zimného štadióna mesta Poprad.